Sauda påsken 2019
Vi besøker: Sauda, Saudasjøen, Sand, Suldal, Hjelmeland, Årdal, Tau, Jørpeland, Oanes, Lauvik

(Opplysninger er hentet fra wikipedia, Statens vegvesen, brosjyrer, informasjonsmateriell og egne notater.)
NB! Denne siden er under arbeid og bildene har vi tatt selv 
Siden er vist ganger.
(sist oppdatert 22.04.19)

kart

0

SvandalsfossenSvandalsfossen.

I år blir det bare en kort tur i påsken. Været har vært flott de siste to ukene, så vi har begynt å male huset og vi har fått tid til å være i båten og fiske. Vi kjørte fra Sandve ca 18 tirsdag kveld. Det er fortsatt sol og vi kjørte direkte til Saudasjøen hvor vi overnattet.
Sauda er Rogalands nordligste kommune. Saudas næringsliv er basert på metallforedling. I motsetning til de fleste rogalandskommunene, er ikke Sauda preget av jordbruk. I 1998 fikk Sauda bystatus, etter et kommunevedtak. Største tettsted i kommunen er Sauda med 4 235 innbyggere per 1. januar 2018. Saudas befolkning er konsentrert rundt tettstedet i enden av fjorden, som har en bymessig infrastruktur. Sentrum, Fløgstad og Åbøbyen har gateløp som er lagt opp av byplanleggere.

SvandalsfossenSvandalsfossen.

Trappene med 540 trinn gir nærkontakt med storfossen. Vi kjørte til båthavna i Sauda, hvor det var flere campingvogner og bobiler. Noen skulle på slalom i Svandalen. Vi kjørte videre på kaffebesøk. Vi gikk en liten tur før vi kjørte ned til Sauda igjen. Det var en fin plass for tømming av do på kaien. Ropeid er nedlagt som ferjeleie, men venterommet i glass står fremdeles.

ostasteidnOstasteidn

Rasteplassen Ostasteidn ligger på vestsiden av Sandsfjorden, rett før Sandsfjordbrua. Utsiktspunktet ligger i et landskap der den norske kunstnaren Lars Hertervigs hentet motivene sine fra, og arkitekturen på plassen er inspirert av kunsten til Hertervig. En gangbane fører til sitteplasser som vender mot nord med utsikt innover Sandsfjorden. Det spesielle toalettbygget er malt med ein moseblanding slik at det med tiden vil få en mosegrodd fasade.

Høse bruHøse bru.

Vi kjørte videre over Sandsfjord bru, fin veg og noen tuneller, så var vi på Lovra. Til høyre går veien til Stavanger og til venstre mot Sand. Dete er den gamle RV 13. På Gardaneset svingte vi ned mot lasestudioet og gangbrua Høse bru. Høse bru ble kåret til «bridge of the year» 2013 av det amerikanske reiselivsmagasinet Travel+Leisure.Vi svingte opp til kirken, for her var de lov å stå med bobil. Sand kirke er bygget i 1852.

SandSand.

Vi kjørte ut til Ryfylkemuseet. Her er det bobilparkering til 7 biler. Akkurat da vi kom, var det en som kjørte og vi fikk plass på den oppmerkede kaien. Jeg Vippset 100,- for parkering. Det er ikke annet enn parkeringsplass på kaien og ingen strøm eller tømming. Her var flott sol og vi satte oss ut og tok oss litt mat.Sand er det største tettstedet og kommunesenter i Suldal kommune i Rogaland. Det har 1201 innbyggere per 1. januar 2018, og ligger omtrent 30 kilometer sør for Sauda. Sand har hatt fergeforbindelse over Sandsfjorden til Ropeid, men denne er nå lagt ned. Fergesambandet er fra 2015 blitt erstattet av Sandsfjord bro som er en del av riksveien. Stedet har lange tradisjoner som handelssentrum og knutepunkt i Ryfylke, og har også en lang historie med skipsbygging. Sand er en småby med kafeer og butikker som er konsentrert rundt hovedgaten med det enkle navnet Gata. Sand var Statkraft sitt administrasjonssenter under utbyggingen av Ulla-Førre anlegget. Dette førte til at standarden på veinettet rundt Sand ble kraftig forbedret. Under utbyggingen bygde Statkraft også en ny barneskole på Sand. Ryfylkemuseet ligger på vestsiden av havna og like ved bobilparkeringen.

HjelmelandHjelmeland.

Navnet Hjelmeland kommer av den karakteristiske åsen Hjelmen som ligger like ved kommunesenteret - den er godt synlig på bildet nedenfor som er tatt fra fergesambandet fra Nesvik. Tradisjonelt har landbruk og fruktdyrking vært de viktigste næringsveier i kommunen, men det er også en del annen virksomhet. I Årdal driver firmaet Norstone et stort sanduttak med eksport til flere land. Det hentes sand fra flere steder i bygda, og den sorteres og renses ved et eget anlegg på Svadberg før den lastes på skip og eksporteres. Sandtak av mindre dimensjoner finnes i Tøtlandsvik og Jøsenfjorden. På Hundsnes har Marine Harvest et lakseslakteri og det går daglig en rekke trailere med fersk laks herfra til markedene i Europa. Marine Harvest har også lyktes med kommersielt kveiteoppdrett i Jøsenfjorden like ved. Og på Jøsneset driver Mikals Laks røyking av laks.
I båthavna var det trangt og mange privatbiler, så vi snudde og så at det var 3 plasser utenfor kommunehuset med strøm. Her parkerte vi og gikk en tur opp til kirken og over den nye røde gangbrua. Neste morgen handlet vi på spar før frokost. Vi dusjet i båtforeningens dusjrom.

JærstolVerdens største jærstol.

De tradisjonelle jærstolene kommer fra Hjelmeland – navnet skyldes at man tidligere flettet setene av siv fra Jæren. De to eneste produsenter av disse stolene – Slåke Trevarefabrikk og Aksel Hansson AS – finnes begge i Hjelmelandsvågen.

JørpelandJørpeland.

Vi stoppet på Jørpeland. Nede i båthavna er det noen plasser for bobil. Vi parkerte og handlet litt.
Jørpeland er en by og administrasjonssenter i Strand kommune. Byen er et viktig handels- og servicesentrum for det sørlige Ryfylke. Det bor 7117 innbyggere på Jørpeland per 1. januar 2018. Jørpeland har hatt bystatus siden 1. april 1998. Byen har lange tradisjoner som industristed. Det startet med møbelproduksjon på 1880-tallet. Men virkelig stor vekst fikk stedet med grunnleggelsen av stålverket, Stavanger Electro Staalverk A/S, først i 1910

Blomstrende plommetreBlomstring i Breivik.

Vi tok fergen fra Oanes og kjørte til Breivik hvor vi overnattet. Neste dag kjørte vi til Stavanger og var hjemme på Sandve ca kl 22.

Til forsida