Eifeltårnet Paris - hovedstaden i Frankrike

Besøkt av:
(sist oppdatert 21.03.09 )
Inntrykk fra vår tur (Opplysninger er hentet fra brosjyrer, informasjonsmateriell og egne notater.)
Seinen Paris er hovedstaden i Frankrike.
Paris "sentrum" har ca 2 mill innbyggere, mens "stor"-Paris har ca 10 mill innbyggere. Vi var i selve Paris 1 dag, og valgte da å få med oss Notre-Dame, Eiffeltårnet og Chams Elysees. Vi tok Metro og Rer (jernbane, trikk) for å reise mellom stedene. Vi bodde ved Euro Disney på¨Explorer hotel (ca 30 km fra sentrum) og brukte 3 dager i Disney-parkene. Vi kunne nok ha vært her lenger for å få med oss alt.
De fleste kjente og historiske bygninger og steder i Paris ligger ved Seinen. Elva har historisk sett vært den viktigste ferdselsåren. Men også i dag spiller elva en viktig rolle for lektere med varer og båter med turister. Over Seinen går det mange flotte bruer.
Donald

Euro Disney og Disney studio

Disney Studio er en egen park som ligger like ved Euro Disney. Du bruke samme billett i begge parkene. Men husk å ta med deg billetten og få stempel når du går fra den ene til den andre parken. Disney studio er nok best egner for ungdom fra 13 år og oppover. Her er utstillingene hentet fra filmens verden. Biler, romstasjoner og andre spesielle effekter kan du se. Og det som fenget mest var nok demostrasjon av filmopptak med action: biler og motorsukler i luften og gjennom flammer. Les mer
 

Metro og RER

Metroen er antakelig den raskeste og rimeligste måten å ta seg fram på i Paris. Metroen går i hovedsak under jorden i et nett av stasjoner. Det finnes fire baner. Det er lett å ta seg fram ved hjelp av gode kart og skilter både på stasjonene og i togene. Vi kjøpte en dagsbillett og kunne reise så mye vi ville hele dagen. 
Chams Elysees

Chams Elysees

Chams Elysees er nok hovedstadens mest berømte gate. Her er det 10 kjørebaner og tilsvarende brede fortauer. Her er et yrende liv med mange restauranter, hoteller og butikker. Napoleon satte i gang bygging av Triumfbuen i 1806. Han ble styrtet i 1815 og Triumfbuen ble ikke fullført før i 1836. Triumfbuen er 50 meter høy og er tradisjonelt utgangspunkt for seiersmarkeringer og militærparader. Her er "den ukjente soldats grav" På taket av triumfbuen er en fantastisk utsikt over Paris.  
Notre Dame

Notre-Dame

Notre-Dame
ble påbegynt i 1163 og sto ferdig ca 170 år senere i ca 1330. Katedralen er 130 meter lang og det høyeste tårnet er 69 meter. Over alt finnes demonfigurer, statuer, ornamenter, relieffer og kunstferdige rosevinduer. Det er plass til 9000 personer i katedralen.
 
Eifeltårnet

Eiffeltårnet

er 320 meter høyt (til spissen av den øverste antennen). Det ble bygget til verdensutstillingen i 1889. Det var egentlig meningen at det skulle rives etter utstillingen, men det er blitt stående som det mest kjente landemerket i Paris. Fram til 1931 var eiffeltårnet høyeste bygning i verden. Tårnet har 3 "etasjer" eller nivåer. Første etasje ligger 57 meter over bakken, og det er 360 trappetrinn opp. Du kan også ta heisen, men der er det ofte så lang kø at det tar kortere tid å gå opp. I første etasje er det blant annet et postkontor. Fra første til andre er det 345 trinn. Her er det blant annet en restaurant og toaletter. Fra andre etasje til tredje går det heis, men det er ofte så lang kø (opptil flere timer), så du må ha både tid og tåle høyder godt. Vi valgte å stoppe her. Utsikten er fantastisk. Vi var også heldig med været. I flg guiden har Eiffeltårnet 1652 trappetrinn, veier 10100 tonn, er satt sammen med 2,5 millioner nagler og trenger 40 tonn maling hvert 4. År.  
Eiffeltårnet Her ser vi ned fra det nederste platået. Vi ser folk og skyggen av det ene benet
Seinen Her ser vi fra det nederste platået mot seinen og parkanlegg på andre siden.