()

 

I 1999 gikk seilturen til Kvitsøy (sist oppdatert 19.09.99)

kvitsoyfyr.jpg (10355 bytes)
kvitsoykvp.jpg (4793 bytes) Fyrlyktene er også sentrale i Kvitsøy sitt kommunevåpen.

Fyret på Kvitsøy er velkjent for alle som ferdes i ytre deler av Ryfylke og langs kysten fra Karmøy til Jæren. Høden er 45,2 m.

Innseilingene til Kvitsøy ser på kartet ut til å være trange og ha mange grunner. Det er de da også, men leia er godt merket. I godt vær bør det ikke være noe problem å ta seg inn til øyene.

kvitsoy2.jpg (13864 bytes) Kvitsøy har ca 500 innbyggere og er den nest minste i Rogaland (etter Utsira).

Overalt var det byggevirksomhet. Mange fritidsboliger, naust og eldre bebyggelse var under bygging eller restaurering.

Det største byggverket er vel overvåkingssentralen for båttrafikken som er lett synlig like ved fyret.

kvitsoyskj.jpg (26589 bytes) Tidligere var nok fiske og sjøfart de viktigste næringsveiene på øya, men det har gått sterkt tilbake de seinere årene.

Kvitsøy er ikke bare en øy, men består av 365 holmer og øyer. 4 av øyene er bebodde.

Bildene er alle fra den største øya, Kvitsøy, der administrasjonssenteret og sentrum ligger i Ystebøhamn. Her er "Gamlekaien" som er omgjort til gjestekai, og der er dusj og toalett på kaien.

kvitsoykirk.jpg (13952 bytes) Kvitsøy har kirke som er bygget i 1620, og den er verd et besøk. Kirken ligger på det høyeste punktet på øya, 4,35 meter høyere enn toppen der fyret er bygd.

kvitsoy1.jpg (18749 bytes) Min tippoldefar, Tønnes Ingebretsen (Nøstvold) kom fra Kvitsøy. Min mormor, Marie Sørensen, og hennes søster "tante" Ingrid, fortalte flere ganger om tippoldefar og hans slekt. Spesielt husker jeg at de fortalte om en familie der den
tolvte ungen ble døpt "Toldus". Forundringen var
likevel stor da jeg på den første gravstøtten jeg kikket
på fant "Toldus". (Etter det jeg har fått opplyst var Toldus femmenning til Tønnes)
kvitsoystein.jpg (7669 bytes) Her fant jeg også "ekte" steingarder med gjerdepåler av stein. Dette henger nok sammen med at det ikke er skog på Kvitsøy.
kvitsoysvan.jpg (6963 bytes) Svaneparet som kom på besøk ved Gamlekaien hadde 4 unger. De var ute og tigget etter mat.  Vi opplevde at den ene av foreldrene hakket etter oss mens vi satt i båten og hev ut litt brødmat.

Men på avstand ser de snille og søte ut.

Øya har også historisk sus over seg, for det var her Olav Haraldsson og Erling Skjalgsson inngikk forlik i 1016, og etter slaget ved Nesjar samme år var Olav Haraldsson hersker over hele Norge fra Gøtaelv til Sameland. Men Erling ville ikke betale skatt og gikk etterhvert mot Olav. 21.desember 1028 ble Erling drept i Soknasundet av sin egen tremenning Aslak Fitjaskalle som var en av Olavs menn. Like etter måtte Olav rømme til Gardariket. To år senere prøvde Olav å gjenerobre Norge, men ble derpt av Tore Hund i det berømte slaget på Stiklestad i 1030.

 

Det er nok ikke siste gang jeg legger turen til Kvitsøy. Neste gang håper jeg at teknisk sjef ikke er på ferie.
Her var det fint Endre!

Til bilder fra seilferier
Tilbake til hovedsiden