Det er utvilsomt mange forskjellige fisker og dyr i sjøen...

Disse bildene viser et utvalg fra Sandeidfjorden.

Sjøpølse

Sjøpølse hører med til pigghudene sammen med blant andre sjøstjerner og kråkeboller. I Norge er det funnet 35 arter. De lever på dypt vann. Dette er enten en rødpølse ("Parastichopus tremulus") som kan bli opp til 50 cm (denne var ca 25 cm), eller en som ikke har noe norsk navn men heter på latin "Stichopus tremulus".

SjøpølseTrollkrabbe

Trollkrabben finnes på dypt vann langs hele kysten. Beina kan bli opptil 30 cm. Dette eksemplaret hadde ca 26 cm lange bein. På latin heter krabben "Lithodes maja". Trollkrabben minner om krabbe, er rød og tornete, men er i slekt med eremittkrepsen.

Trollkrabbe
Vill-laks

 Dette er en vill-laks (salmo salar) med lengde på 101 cm. Laksen vandrer over store områder, men vender tilbake til sin barndomselv for å gyte.

Nise

Nise er en tannhval og ikke fisk. Nisen kan bli opp til 2 meter lang. Den puster luft gjennom et hull på hodet. Dette høres ut som snøfting. Denne druknet etter å ha forvillet seg inn i et garn.

Laks
13 kg


Nise
70 kg
 


Lyr  Lyr (Pollachius pollachius) er en torskefisk uten skjegg.. Kjøttet er helt hvitt og det er en god matfisk. Ål
Ål (anguilla anguilla)
Ål er en spennende fisk, både når det gjelder biologi og som mat. Ålen gyter i Saragassohavet, driver med strømmen i ca 3 år og går opp i elvene og lever der i 9 - 13 år for så å vandre tilbake til Saragassohavet for å gyte. Vi fanger den i vanlige sammenleggbare teiner.

LyrBrosme Brosme (med det enkle latinske navnet brosme brosme) er en meget velsmakende matfisk (min favoritt). Det er en torskefisk (med skjegg), men har det særtrekket at den har en lang ryggfinne og en lang gattfinne forbundet med halen. Fargen kan variere en hel del fra nesten svart-brun til brun-gul. Den lever på dypt vann langs hele kysten. Fiskeskinnet er tykt og glatt, mens kjøttet er hvitt og fast. Den største brosmen på bildet var 13 kg, de andre var fra 5 - 3 kg.

Brosme


Skolest Skolest (Coryphaenoides rupestris) lever på dypt vann 100 - 2000 meter. Denne ble tatt på line ca 275 meter dypt.  Kroppen smalner jevnt av bakover og ender i en spiss hale. Skolest kan bli ca 1 meter lang. Denne fisken var bitt tvert av mens den hang på kroken. Det var tydelige tegn etter tenner på skinnet. At det var en stor fisk som bet er det ingen tvil om.

Nedenfor er bilde av en jeg fikk senere. Denne var 85 cm langSkolest Skolest

Vassild Vassild (Argentina silus) er en laksefisk som lever på dypt vann (150 - 550 m) Veksten er meget langsom, og fisken på bildet er ca 15 år gammel.(38 cm). Har velsmakende og fast kjøtt, men spises lite i Norge. Denne ble tatt på line.

 Vassild

Steinbit

Steinbit

Steinbit


Denne steinbiten gikk i trollgarnet til Øyvind Rørtveit

Kamskjell Kamskjell

Havmus (Chimaera monstrosa) kan bli opp til 1,5 m lang og ca 2,5 kg. Denne var 1 m og veide 2,4 kg. Havmusa lever vanligvis på 300 - 500 meter dyp, men finnes også fra ca 50 - 1000 m dyp. Havmus er vanlig nesten langs hele norskekysten. Det er ikke matfisk. Fisken er lett kjennelig på den lange, tynne rottehalen (muse-hale). Havmus

 

Til hovedsiden

 

Sist oppdatert 02.11.04