Middagsforslag enkle og gode oppskrifter (sist oppdatert 13.03.02)

Fiskelapskaus
Moset fisk (plukkfisk)

Fiskepinner
Fisk med rømmesaus og sjampinjong
Steikte fiskefileter

"Kokte" fiskefileter
Fisk og ris

Sauser og salater

Tilbake til hovedsiden


Fiskelapskaus

(2 porsjoner)
Fisker

Dette trenger du:
6 - 8 poteter
grønnsaker feks gulerot, nepe, kålrabi, kål
hvetemel,
200 - 400 g fisk,
salt og pepper.

Skrell poteter og grønnsaker feks gulrot, nepe, kålrabi, kål...... Bruk det du har. Skjær grønsakene og potetene i små terninger og la dem koke i 1o minutter. Tilsett skinn- og beinfri fisk skåret i terninger. Rist litt hvetemel (1-2 ss) i litt kaldt vann. (Bruk et lite glass med lokk). Rør dette sammen med fisken og grønnsakene slik at det blir hvit saus/suppe. Tilsett litt salt og pepper. Serveres før det blir sunnkokt.

Andre middagsforslag


Moset fisk (plukkfisk)

(2 porsjoner)

Dette trenger du:
6 - 8 poteter
200 - 400 g skinn- og beinfri fiskefileter
1 ss smør
1/2 - 1 dl melk
salt

Skrell potetene. Skjær potetene i små terninger og la dem koke i 10 minutter. Tilsett skinn- og beinfri fisk skåret i terninger og la de koke i 10 minutter til. Hell forsiktig vannet ut av gryten. Sett gryten tilbake på den varme platen og damp ut mest mulig vann. Rist gryten og pass på at det ikke svir. Tilsett 1 ss smør, 1 ts salt og mos potetene og fisken. Tilsett litt melk til plukkfisken får passe konsistens. Rør i gryten til plukkfisken er passe varm.

Serveres med smør og rødbeter.

Andre middagsforslag


Fiskepinner

(2 porsjoner)

Dette trenger du:
6 - 8 poteter
1 egg
ca 1/2 dl griljermel
200 - 400 g skinn- og beinfri fiskefilet
salt og pepper.

Grønnsaker til grønn salat,

Saus: Prøv forskjellige(en om gangen) ferdige sauser på pose: Bernaise, hollandesaus, lofoten fiskesaus og liknende. Jeg bruker en spesiell dressing som jeg lager selv. Da er det ikke nødvendig med saus i tillegg.

Ha salt og pepper på fiskefiletene. La dem ligge å trekke noen minutter. Jeg bruker relativt mye salt. Visp sammen 1 egg i en skål, ha griljermel i en annen skål. Dypp fiskefiletene i skålen med vispet egg, vend dem deretter i griljermelet slik at fileten er dekket med griljermel.

Fiskefiletene stekes i olivenolje eller smør i stekepanne ved svak varme i 10-20 min. Bruk lokk på pannen. Ved større mengder kan filetene med fordel stekes i stekeovn (180-200 grader) i ca 30 min.

 Andre middagsforslag


 Fisk med rømmesaus og sjampinjong

(1 porsjoner)

Dette trenger du:
2 - 3 poteter
100 - 300 g skinn- og beinfri fiskefileter
olivenolje (eller smør),
sitronsaft
rømme,
en liten boks sjampinjong,
salt, pepper

Fiskemiddag

Ha salt og pepper på fiskefiletene. La dem ligge å trekke noen minutter. Jeg bruker relativt mye salt. Skrell poteter og skjær dem i 2 på langs, slik at de blir så tynne som mulig. Hell litt olivenolje og sitronsaft i en steikepanne med lokk . Bruk svak varme. Denne middagen skal ikke steikes, men koke i steikepannen.

Legg potetene i steikepanna og la dem koke litt under lokk før du legger fiskefiletene i panna og la det koke til potetene er møre. Legg sjampinjong på steikepanna og la dem surre litt under lokk. Ha rømme på steikepanna, rør til det blir svakt gyllent.

Andre middagsforslag


Steikte fiskefileter

Dette trenger du:
2 - 3 poteter
100 - 300 g skinn- og beinfri fiskefileter
olivenolje (eller smør),
hvetemel
salt, pepper

Fiskefiletene legges alltid i mel, salt og pepper-blanding.

Tips: Bland 2 ss mel, 2 ts salt og litt pepper i en vanlig plastpose. Legg fiskefiletene i posen sammen med melblandingen. Rist posen til melblandingen er jevnt fordelt over filetene.

Steik filetene i olivenolje (eller smør). Bruk ikke for sterk varme

Tips: Ha litt karri i olivenoljen (eller smøret). Filetene får en gyllen farge og gir fisken en god smak.

Serveres med kokte poteter, smør eller rømme og frisk grønn salat. Bruk det du har.

Tips: I stedet for rømme kan du bruke bernaise saus, vanlig brun saus eller hvit saus.

Andre middagsforslag


"Kokte" fiskefileter

Fisk skal ikke koke, bare trekke. Jeg bruker mye (1-3 ss pr liter) salt i vannet. Fisken trekkes i ca 10 minutter (du ser når fiskekjøttet blir hvitt). "Kokt" fisk kan varieres på mange måter og med forskjellig tilbehør. Kokte poteter er en selvfølge. Ellers bør du alltid variere med grønnsaker - rå elle kokte. I tillegg kan du prøve hvit saus, (kanskje med oppskårne kokte gulerøtter). Eller Holandaise-saus (Fåes i pose). Steikt bacon setter en spiss på det hele.

Andre middagsforslag


Fisk og ris

Dette er en enkel og god rett som tilberedes i mikrobølgeovn.
(2 porsjoner)

2 porsjoner hurtig-ris
1,5 dl vann
250 - 300 g fiskefileter (helst Rødspette)
1/2 ts salt

Saus
1 dl tomatpuré
1 dl fløte
litt pepper

Bland ris og vann i en oval form. Rull hver av filetene sammen og legg dem langs ytterkant av formen. Dryss salt over. Tomatpuré og fløte blandes sammen og helles over fisk og ris.
Legg på lokk og la det koke i mikrobølgeovnen i ca 5 minutter (650 watt). Vent noen minutter før servering.

Tips: I stedet for sausen kan du bruke en liten boks hermetiske tomater. Da blander du tomatlaken med risen og sløyfer vannet.

Sauser og salater

Hvit saus
Brun saus

Rømme surret i panne
Rømmesaus spesial
Grønn salat


Hvit saus

1 1/2 ss smør eller margarin
2 1/2 ss hvetemel
4 -5 dl melk
1 kryddermål salt
1 knivspiss hvit pepper


Smelt smøret i en kasserolle. Dryss melet i og la det frese et par minutter uten å ta farge. Spe med kokende melk, litt om gangen, under omrøring. La sausen koke 5-6 minutter over svak varme, rør ofte så den ikke setter seg fast i bunnen. Smak den til med salt og pepper.

Andre sauser og salater


Brun Saus

1 ss smør, 2 ss hvetemel
ca 4 dl sjy eller buljong
salt, hvit pepper
evt sukkerkulør

Smelt smøret, ha i melet og brun massen over svak varme under stadig omrøring. Spe med varm væske litt om gangen og la sausen koke i 5-8 minutter. Smak sausen til med salt og pepper og tilsett evt sukkerkulør. Denne grunnsausen er basis for mange gode sauser.

Andre sauser og salater


Rømme surret i panne

Rømme er en enkel saus hvis du liker det litt surt. Når den retten du steiker nærmer seg ferdig, heller du bare rømmen i steikepanna og rører rundt til den er gyllen.

Andre sauser og salater


Rømmesaus spesial

1 dl seterrømme
2 ss majones
4 ss væske fra syltede agurker
2 ss sitronsaft
1 ss sukker
Bland alt sammen. Serveres kald på alle typer fisk.

Andre sauser og salater


Grønn salat

Når du skal lage grønn salat er det mange sorter å velge mellom. De mest kjente er vel hodesalat, bladsalat, issalat og kinakål. En av disse velger du som hovedbestanddel i salaten. I tillegg bruker du de grønnsakene du har feks tomat, agurk, ananas, paprika, stangselleri, purre, løk, druer, epler, appelsin.

Skjær salaten og frukt/grønnsaker i tynne strimler og bland dem sammen i en skål. Hvis du ønsker det kan du lage dressing og ha over. (Det er ikke nødvendig).

Dressing
1 dl olje
0,2 dl vineddik
salt og pepper
Blandes godt (rystes).

Andre sauser og salater

Tilbake til toppen

Tilbake til hovedside